Dit is hoe je problemen met haccp registratie voorkomt

Als restaurant, cafe, lunchroom of ander soort eetplekje is het belangrijk dat je bewust bent van de voedingsmiddelen die je inkoopt en verwerkt in je vele gerechten. Het is namelijk belangrijk dat alle voedingsmiddelen die je in je bezit hebt als veilig zijn gekeurd en dus geschikt zijn om te geven aan klanten. Als dit dus niet goed wordt gecheckt, dan is er een grotere kans op voedselvergiftiging en zodoende, negatieve klantervaringen voor jouw restaurant.

Het resultaat? Er zullen minder klanten langskomen, de omzet daalt stevig omlaag, terwijl de kosten juist weer oplopen. En dat willen we niet! Lees meer over hoe belangrijk Haccp registratie is voor jouw bedrijf en waarom je het moet hanteren.

HACCP registratie: wat houdt dit in?

Haccp registratie, wat staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een veiligheidssysteem specifiek voor voedsel. Dit HACCP systeem werd bedacht door NASA in de jaren 60 om zo het eten voor astronauten te controleren.Bedrijven die dus met voedsel omgaan en verwerken in hun producten voorkomen met dit systeem dat de veiligheid van eten in gevaar komt.

Om een Haccp registratie te doen, brengt het bedrijf in kaart wat er fout kan gaan met de voeding en hoe dit kan worden voorkomen  (Bron: Voedingscentrum). De bevindingen worden allemaal opgesomd in een voedselveiligheidsplan (en HACCP-plan). Alle bedrijven die dus voedsel verwerken zijn verplicht om zo’n dergelijke plan op te stellen. Zo stel je dus veiligheid voorop als een bedrijf die handelt in voedingsmiddelen (Bron: Horeko).

Het HACCP systeem in voedingsbedrijven

Bij een HACCP registratie gaat het dus om een voedselveiligheidsplan die opgesteld moet worden. In zo’n dergelijke plan worden ook de gevaren genoemd die kunnen voorkomen bij het verwerken van voedsel in het productieproces. De gevaren die genoemd worden zijn bijvoorbeeld microbiologisch, chemisch of fysisch van aard. Deze worden daarnaast ook geanalyseerd op basis van hoe hoog de kans is dat dit gevaar voorkomt. Als laatste worden er op basis van deze analysis belangrijke punten genoteerd waar extra op gelet moet worden tijdens het productieproces. Zo voorkomt een bedrijf namelijk dat een gevaar minder snel voorkomt (Bron: Voedingscentrum).

Het HACCP systeem is in principe preventief. Het is ook goed om te weten dat om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen, het systeem ook op zeven principes is gebaseerd. Deze principes draaien om het feit dat alles zo keurig mogelijk wordt bepaald en constant gemonitord moeten worden. Zodra er een gevaar voorkomt, moet er ook een rapport uitkomen van de uitkomsten en hoe dit in de toekomst beter had kunnen voorkomen.

Als restaurant, cafe, lunchroom of ander soort eetplekje is het belangrijk dat je bewust bent van de voedingsmiddelen die je…

Leave a Reply

Your email address will not be published.